Leiva küpsetamine

Kuna ma polnud leiba ühtegi korda teinud, siis katsetasingi:

Panen alljärgnevalt kirja retsepti nõuannetega, mille järgi leivad tegin (kogusest saab 3 pätsi ehk 3 kg leiba). Ühe pätsi saamiseks peaks koguseid vähendama kolmandiku võrra. Kirja panen ka juuretise tegemise, juhuks kui juuretist ei ole. Juuretise tegemisel arvesta aga, et õige võimsuse saavutab juuretis alles 4-5ndal kasutamise korral! Kui juuretis olemas siis alusta leivategu leiva valmistamise etapist.

JUURETISE VALMISTAMINE


Sega pett/keefir/ õunamahl ja paar viilu rukkileiba. Pane vedelikku niipalju, et leivaviilud oleksid kaetud. Jäta segu paariks päevaks sooja ruumi käärima.LEIVA VALMISTAMINE


Sega peotäis juuretist 1 liitri käesooja veega. Lisa juurde niipalju rukkijahu, et moodustuks keefiri paksune kört. Lisa ka paar supilusikatäit linnase ekstrakti. Kata kauss pealt rätikuga (veel parem, kui mähid kausi teki sisse) ja jäta kauss sooja kohta hapnema ca 12ks tunniks (kui kuskil toas põrandaküte, pane kauss sinna). Et leiva kerkimiseks olev keskkond oleks piisavalt soe on soovitatav katta kauss soojema tekiga.Õigesti käärinud juuretisel on pealmine pind vahune – nagu oleks klaas kalja peale valatud. Seejärel lisa paksu vahuga käärinud juuretisele 6 tl soola ja 2 dl suhkrut. Lisa vähehaaval juurde rukkijahu ja peotäis nisujahu (nii kerkib taigen õhulisemaks). Võid lisada ka mitmeviljajahu, kui ei soovi vaid rukkijahust leiba. Taigen peab jääma nii paks, et sõtkudes hakkab taigen justkui lörtsuma. Soovitav on lisada paar teelusikatäit jahvatatud koriandrit, nii tuleb rukki maitse rohkem esile. Seejärel võta peotäis taigent järgmiseks leivateoks ning pane karbiga külmkappi (juuretis seisab külmkapis värskena ca 2-3 nädalat).

Ülejäänud taignale lisa soovitud lisandeid (seemneid, lihatükke, sibulat, rosinaid jne) Vormi taignast leib või aseta leib küpsetuspaberiga vooderdatud vormi (täida taignaga 2/3 vormist. Kasutan 1 liitrist keeksivormi. ) ning lase rätiku all soojas kohas ca 4-5 tundi kerkida.

Pane ahju põhja kauss veega ja pintselda paar kord küpsemise ajal koorikut. 


Küpseta järgnevatel temperatuuridel:

250 kraadi juures 20 min
220 kraadi juures 10-15 min
200 kraadi juures 10-15 min
180 kraadi juures lõpuni

Leiva küpsetamine võtab aega 1-1,5 tundi (olenevalt ahjust). Arvesta ka sellega, et ahjust välja võttes küpseb leiva sisemus veel edasi.
Valmis leib pane niiske käterätiku alla seisma, et koorik liialt kõvaks ei läheks.
Head katsetamist ka teistele!!